Zaposlenost u većini grana u Kanadi na nivou prije pandemije

U većini aspekata Kanada je bolja od Sjedinjenih Država u pogledu oporavka zaposlenosti.

U 11 od 15 kanadskih industrija zaposlenost se u septembru približila nivou prije pandemije, a komunalne usluge, obrazovanje, nauka i tehnologija su u potpunosti obnovljene, navodi se u novom izvještaju TD Banking Group.

– U međuvremenu, ni jedna industrija u Americi do sada nije uspjela da postigne ovaj nivo. Međutim, vrijedi napomenuti da su trgovina, građevinarstvo i transport vratile broj radnih mjesta bržim tempom u SAD u odnosu na Kanadu – procjenjuju ekonomisti, prenosi Tanjug.

Podrška kanadske savezne vlade i pokrajinskih vlada, snažniji napori da se roditelji vrate na tržište rada pomogli su Kanadi da barem u kratkom roku bude ispred Sjedinjenih Država.

Ipak, nema mjesta za zadovoljstvo, jer dublja analiza otkriva slabosti.

Prema izvještaju Instituta Hove, više od 1,3 miliona Kanađana nezaposleno je više od šest mjeseci, što bi trebalo da bude glavni izvor zabrinutosti kanadske vlade.

Između marta i septembra 2020. godine, broj Kanađana nezaposlenih duže od šest mjeseci povećao se za 107 posto, što je znatno iznad maksimuma od 37 posto tokom istog perioda finansijske krize 2008. godine.

Prema istraživanju, poslodavci radije zapošljavaju one koji su nezaposleni manje od 6 mjeseci.

The post Zaposlenost u većini grana u Kanadi na nivou prije pandemije appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)