Vjetrenjače u Njemačkoj zbog oluja proizvele struje kao 44 nuklearne elektrane

Foto: EPA

NAJMANJE sedam osoba poginulo je u oluji koja je poharala Europu i krenula na istok. Prekinula je normalno prometovanje i ostavila hiljade ljudi bez električne energije, javlja BBC.

Jak vjetar je u Poljskoj skinuo krov s trgovine, pri čemu su poginuli žena i njene dvije kćeri. Otac je ozlijeđen.

Jedan muškarac je poginuo kada mu se prevrnuo čamac u Švedskoj, a jedna osoba je nestala. Dvije osobe su poginule u svojim automobilima, jedna u Njemačkoj i druga u Sloveniji.

Snažni vjetrovi

Otok Korzika je prijavio vjetrove jače od 220 km/h praćene obilnom kišom i poplavama.

Vlasti su izvijestile kako su jaki vjetrovi rasplamsali požar na tom otoku, a luke Korzike su danas bile zatvorene za pristanke.

Vjetar brzine do 200 km/h izmjeren je i na sjeveru Italije. 71-godišnjakinja je poginula kada su je pogodile krhotine s krova u Lombardiji.

U Njemačkoj je još jučer kran pao na krov katedrale koja se obnavlja i nanio joj veliku štetu. Riblja tržnica u Hamburgu poplavljena je nakon plimnog vala visokog 2,7 metara.

U Njemačkoj rekordna proizvodnja struje iz vjetroelektrana

Jak vjetar izazvao je velike štete diljem kontinenta.

U Danskoj i Švedskoj je bio zatvoren most koji spaja te zemlje, Oresund, a vjetar je u Češkoj puhao brzinom 180 km/h.

Policija u toj zemlji javlja kako je oluja najvjerojatnije kriva za prometnu nesreću u kojoj je poginuo jedan muškarac.

Ipak, oluja je donijela i neočekivan profit Njemačkoj. Naime, vjetrenjače su se okretale toliko brzo da su turbine koje su s njima povezane proizvele struju ekvivalentnu onoj koju proizvedu 44 nuklearne elektrane, javlja BBC.

index.hr

The post Vjetrenjače u Njemačkoj zbog oluja proizvele struje kao 44 nuklearne elektrane appeared first on Srednja Bosna.

(srednjabosna.com)