Vječite dileme: Kojih pet namirnica je bolje kupiti smrznue nego svježe

Frozen fruits blueberries blackberry raspberry red currant peach and herbs melissa.

Smrznute verzije ne sadrže bakterije i nisu sklone kvarenju, a ponekad imaju i više nutritivnih vrijednosti nego svježe namirnice.

Niske temperature spriječit će brza kvarenja svih namirnica, a dopustit će vam i da ih konzumirate i van sezone rasta. Zato su ove namirnice iz tih, ali i drugih razloga, bolje smrznute nego svježe, navodi onhealth.com.

  1. Bobičasto voće

Maline, jagode i borovnice slatko su ljetno voće, a često se dogodi da ga zahvati plijesan još  na policama trgovina. S druge strane, smrznuto voće neće zahvatiti plijesan te će biti spremno za konzumaciju čak i van sezone njegovog sazrijevanja.

  1. Grašak

Smrznuti grašak sadrži više nutrijenata nego onaj svježi, jer svježi grašak gubi vitamine i minerale u nekoliko sati ili dana od ubiranja. Smrznuta verzija pak, ubrana je, pripremljena te smrznuta u trenutcima kada je nutritivna vrijednost graška najveća.

  1. Brokula

Nutritivne vrijednosti brokule ne mijenjaju se smrzavanjem, a svježa brokula ubrzo će postati blijeda i opuštena. Smrznuta će također sedmicama ostati svježa.

  1. Mljevena junetina

Mljevena junetina kvari se brže nego čitav komad mesa, jer takvo meso je izloženije kisiku. U tom je obliku meso izloženije i bakterijama koje se ubrzano množe dok smrznuta verzija neće dopustiti nastanak bakterija.

  1. Mango

Ključni problem odabira manga njegovo je kratko stanje savršene zrelosti. No, prehrambene kompanije znaju kada je najbolje vrijeme za ubrati voće i smrznuti ga, stoga je i smrznuta verzija puno bolji odabir nego ona svježa.

 

Komentari

(coolstyle.ba)