Veliki pad prodaje automobila

Pandemija koronavirusa smanjila je potrošnju, a snažan utjecaj ostavit će na prodaju automobila. Rejting agencija Moodys očekuje da će globalna prodaja automobila ove godine u odnosu na prošlu pasti za 20 posto, budući da se ekonomski utjecaj koronavirusa pogoršava.

Ovo su nove, pogoršane prognoze Moodys, objavljene u srijedu, dok su prethodne prognoze predviđala pad prodaje za 14 posto. Pogoršanje prognoza prodaje automobila povezuje se s ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija.

Pad se prognozira na nivou 30 posto u zapadnoj Europi, 25 posto u Sjedinjenim Državama i 10 posto u Kini.

“Gledajući u budućnost, globalna prodaja automobila vjerojatno će se oporaviti za 11,5 posto u 2021. godini, iako na niskoj bazi, na temelju očekivanog rasta BDP-a od 4,8 posto u zemalja G-20 grupe sljedeće godine”, kazao je stariji potpredsjednik Moodys-a Falk Frey.

Moodys očekuje da će u Europi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto. Prodaja u SAD-u trebala bi prema očekivanjima te agencije ove godine pasti za 25 posto, također znatno više u odnosu na prethodnu projekciju od 15 posto.

Kina je jedino veliko tržište automobila za koje Moodys nije promijenio prognozu prodaje za 2020. godinu te bi se ona, kako se navodi, ove godine trebala smanjiti za 10 posto. Razlog zadržavanja prognoze su znakovi da se potražnja počinje vraćati na normalne razine nakon naglog pada u prvom tromjesječju.

The post Veliki pad prodaje automobila appeared first on Srednja Bosna.

(srednjabosna.com)