Važan mineral: Ovo je deset namirnica koje obiluju kalijem

Kada se spomene kalij, svi odmah pomislimo na bananu kao izvor ovog minerala, veoma važnog za pravilno funkcioniranje organizma.

No, tek rijetki znaju što on tačno radi u našem tijelu, te zašto je važno svakodnevno ga unositi u organizam.

Kalij ima niz funkcija, a među najvažnijim su njegovo održavanje normalnog krvnog pritiska, učestvovanje u održavanju normalne funkcije mišića i normalno funkcioniranje živčanog sistema.

Osim toga, kalij učestvuje u reguliranju ravnoteže vode, kiselo-baznoj ravnoteži, a ima i važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca.

Nedostatak kalija (hipokalemija) rijetko je pojava kod zdravih osoba, a uzroci koji mogu dovijesti do ovoga stanja su dugotrajno povraćanje, upotreba diuretika, bolesti bubrega, alkoholizam, laksativi i nedostatak magnezija.

Osim banane, koja u 100 grama sadrži oko 358 mg ovog minerala, evo još nekoliko namirnica koje obiluju kalijem:

Suhi paradajz – 1565 mg

Suhi paradajz možete kupiti samostalno ili u nekom ulju. Izvrstan su dodatak jelima, od salata do različitih domaćih peciva i sličnih namirnica kojima će dati svježinu, ali i nutritivno obogatiti.
U 100 grama suhog paradajza ima 1.565 mg kalija, što ovu namirnicu stavlja u sami vrh najboljih izvora ovog minerala.

Suhe kajsije – 1162 mg

Suhe kajsije dobijaju se dehidriranjem svježih plodova i mnogima su omiljena grickalica ili snack. U 100 grama ovog voća nalazi se nevjerovatnih 1162 mg kalija.

Koncentrat paradajza – 972 mg

Koncentrat paradajza, odnosno pasta od ovog povrća, dobija se kuhanjem oguljenog paradajza očišćenog od košpica. Koristi se kao dodatak jelima, od gulaša, do različitih umaka. U 100 grama ovog proizvoda nalazi se 972 mg kalija.

List cvekle – 909 mg

Kada kupujete svježu cveklu kupite i list. On je jedan od najboljih izvora kalija među namirnicama. U 100 grama kuhanog lista cvekle nalazi se 909 mg kalija.

Grožđice – 825 mg

Svakako ih uključite u prehranu, jer u 100 grama ovih suhih plodova ima čak 825 mg kalija.

Bijeli grah – 561 mg

Bijeli grah izvrstan je izvor kalija, u 100 grama ove namirnice nalazi se 561 mg kalija.

Blitva – 539 mg

Blitva je zeleno lisnato povrće koje, slično špinatu, ima iznimno veliku nutritivnu vrijednost. U 100 grama kuhane blitve ima 539 mg kalija.

Avokado – 485 mg

Avokado sadrži dobre masti te je izvrstan izvor vitamina K i folata. U 100 grama avokada nalazi se 485 mg kalija, što je oko 10 posto potrebne dnevne vrijednosti.

Krompir – 378 mg

Krompir je osnova prehrane mnogih svjetskih kultura. U 100 grama krompira nalazi se 378 mg kalija, pa je već s jednim manjim krompirom moguće unijeti visoku količinu ovog minerala.

Losos – 363 mg

Losos je, uz to što je izvrstan izvor proteina i zdravih masti, i jedna od namirnica koja obiluje kalijem. U 100 grama svježeg lososa nalazi se 363 mg kalija, što također premašuje udio koji nalazimo u bananama.

(coolstyle.ba)