UBRZANO GLOBALNO ZAGRIJAVANJE Svijet ide ka najtoplijoj deceniji, METEOROLOZI UPOZORAVAJU

Svijet se vjerovatno nalazi usred najtoplijih deset godina od kada je počelo bilježenje temperaturnih rekorda 1850., kažu naučnici.

Britanska meteorološka služba “Met Office” prognozira kako će temperature na svakih narednih pet godina vjerovatno biti stepen više od nivoa iz predindustrijskog perioda.

U narednih pet godina postoje i šanse da se suočimo sa godinom u kojoj bi rast prosječne globalne temperature mogao da bude veći od 1,5 stepeni.

Stepen i po se smatra kritičnim pragom za klimatske promjene.

Ukoliko se podaci podudare sa prognozama, decenija od 2014. do 2023. će biti najtoplija u više od 150 posljednjih godina.

Britanska meteorološka služba saopštila je da je 2015. bila prva godina u kojoj je globalna godišnja prosječna površinska temperatura dostigla jedan stepen iznad predindustrijskog nivoa, odnosno iz perioda između 1850. i 1900.Svake godine od tada, globalni prosjek kreće se oko ili iznad tog stepena. Sada meteorolozi kažu da će taj trend biti nastavljen ili će se čak i povećati u narednih pet godina.

– Upravo smo napravili prognoze za ovu godinu i one se odnose na period do 2023. One nagovještavaju ubrzano globalno zagrijavanje – kaže za BBC profesor Adam Skajf, vođa tima prognostičara.

Naučnici UN su prošlog oktobra pripremili specijalni izvještaj o dugoročnim uticajima ukoliko temperatura poraste za stepen i po.

Zaključili su da će biti potreban ogroman napor za smanjenje ugljenika kako bi se spriječilo da svijet pređe tu granicu do 2030. godine. Nova analiza pokazuje da su šanse da se to dogodi u narednih pet godina veće za deset odsto.

– Ovo je prvi put da su prognoze pokazale veliki rizik od prekoračenja i to je samo privremeno. Govorimo o pojedinačnim godinama koje prelaze nivo od 1,5 stepeni – rekao je profesor Skajf.   Služba je saopštila da su podaci koji se odnose na naredne godine 90 odsto pouzdani.

U periodu od 2019. do 2023. biće zabilježen rast temperatura od 1,03 do 1,57 stepeni u odnosu na period od 1850. do 1900, sa pojačanim zagrijavanjem u većem dijelu svijeta, posebno u područjima kao što je Arktik.

Istraživački tim kaže da je prilično siguran u svoja predviđanja koja su zasnovana na iskustvu iz prošlosti. Prethodna prognoza tima, izrađena 2013, predviđala je brzu stopu zagrijavanja koja je zabilježena u posljednjih pet godina.

(cafe.ba)