U Zenici klanjan bajram-namaz

Kurban-bajram ili Hadži-bajram je islamski praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana. Kurban-bajram traje četiri dana.

Bajram-namaz je klanjan jutros u 6:25 sati, a centralna svečanost u povodu Kurban-bajrama na nivou Medžlisa IZ-e Zenica održana je u Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici.

Bajramsku hutbu je održao muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević, a bajram-namaz je predvodio i klanjao savjetnik reisu-l-uleme dr. Ejub ef. Dautović. Nakon toga uslijedilo je tradicionalno bajramsko čestitanje u prostorijama Medžlisa IZ Zenica.

Drugog dana Kurban-bajrama planirana je “Bajramska svečanost” na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici. a nastupit će Eldin Huseinbegović i Armin Muzaferija.

Inače, muslimani širom svijeta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina za Boga, Bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji daruju svoju djecu, a djeca rodbine i djeca iz komšiluka koja rano prvog dana dolaze da čestitaju praznik dobivaju novčane poklone. Običaj je da se kuća i avlija posebno očisti za ovaj praznik, a da se vjernici svečano obuku.

(zenit.ba)