U Njemačkoj porast broja zaraženih, plaše se balkanske korona rute

U Njemačkoj ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa iznosi 209.653, a samo u protekla 24 sata porastao je za 955, prema jučerašnjim podacima Instituta Robert Koch (RKI) za zarazne bolesti.

U istom razdoblju preminulo je sedam osoba što čini ukupnu brojku od 9.148 osoba.

Njemački list Welt problematizirao je porast broja zaraženih u kontekstu prenositelja virusa koji su tijekom ljeta boravili izvan Njemačke, mahom u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Turskoj.

“Godišnji je ritual da stotine hiljada ljudi tijekom ljeta ode izvan Njemačke posjetiti svoju rodbinu i prijatelje”, piše Welt, konstatirajući kako se, prema podacima RKI, najviše zaraženih vraća u Njemačku iz zemalja Balkana i Turske.

Shodno tome, Nijemci koji se vraćaju s godišnjeg odmora u inozemstvu mogu se od subote besplatno testirati na koronavirus pri povratku u zemlju.

Kako je obrazložio njemački ministar zdravstva Jens Spahn, testirati se mogu svi koji se vraćaju u zemlju, bez obzira imaju li simptome, i to unutar 72 sata od povratka.

Testirati se mogu na mjestima određenim za testiranje uzračnim lukama, kod lokalnih zdravstvenih vlasti ili u liječničkim ordinacijama.

The post U Njemačkoj porast broja zaraženih, plaše se balkanske korona rute appeared first on Srednja Bosna.

(srednjabosna.com)