U BiH lani 15,7 posto nezaposlenih

Stopa nezaposlenosti u BiH u prošloj godini, prema zvaničnim podacima, iznosila je 15,7 posto, što je za 2,7 posto manje nego 2018. godine, izjavila je ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

Gudeljević je, pozivajući se na anketu o radnoj snazi u 2019. godini koju je provela Agencija za rad i zapošljavanje BiH, konstatirala da je posljednjeg dana prošle godine na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u BiH bilo 401.846 osoba.

Prema toj anketi, u BiH je nezaposleno 18,8 posto žena i 13,6 posto muškaraca.

Ona je istakla da je Anketa zasnovana na preporukama i definicijama Međunarodne organizacije rada i zahtjevima Eurostata, čime je osigurana međunarodna uporedivost podataka u domenu statistike rada.

Ministrica civilnih poslova postavila je kreiranje ambijenta saradnje i uvažavanja kao prioritet u radu Ministarstva u njenom mandatu.

– Samo zajedničkim nastojanjima možemo očekivati dobrobit za svako polje posebno, pa tako i za BiH – rekla je Gudeljević.

BiH spremna za globalne izazove

Ona je kao veoma značajno istakla intenziviranje rada konferencija ministara u oblastima u kojima postoje, naprimjer, u oblasti obrazovanja uspostavljena je konferencija ministara na nivou BiH, a slično je i u zdravstvu.

Riječ je, objasnila je, o tijelima koja treba da razmatraju aktuelne teme i probleme, te da nastoje usaglasiti stavove o pitanjima koja se odnose na sve podjednako, razmijeniti mišljenja i iskustva, pozitivne prakse sa svih nivoa i uspostaviti dijalog koji povezuje.

Gudeljević je posebno izdvojila kao veoma značajan aspekt budućeg djelovanja rad na zajedničkim programima, s akcentom na programe koji osnažuju put BiH ka evropskim integracijama.

Ona je ocijenila da je BiH spremna za izazove globalnih događaja i procesa.

– Aktuelna situacija s virusom korona pokazala je da imamo spremnost i kapacitete da odgovorimo na ovakve izazove – podsjetila je Gudeljević i dodala da su sve nadležne institucije u stalnom kontaktu i realiziraju mjere u skladu s procjenom trenutne situacije, prenosi Srna.

The post U BiH lani 15,7 posto nezaposlenih appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)