Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

Svjetska banka izdvojila je 12 milijardi dolara za kupnju i distribuciju cjepiva protiv koronavirusa te za testove i lijekove za borbu protiv covida-19, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpass na sastanku ministara finansija G20 i centralnih banaka.

Novac Svjetske banke namijenjen je za stanovništvo 112 zemalja, rekao je Malpass.

To je dio paketa u iznosu od 160 milijardi dolara koji Svjetska banka namjerava usmjeriti u borbu protiv posljedica pandemije do 30. juna 2021. godine.

“Imamo programe hitnog odgovora na zdravstvene probleme u 112 zemalja i koristimo brzi mehanizam koji sada omogućuje pristup prema 12 milijardi dolara za nabavu i isporuku cjepiva”, rekao je  Malpass.

Dodao je kako Međunarodna finansijska korporacija (dio Svjetske banke) radi na ulaganju dodatne četiri milijarde dolara u proizvodnju i distribuciju cjepiva i sredstava za programe cijepljenja.

Bolest uzrokovana infekcijom koronavirusom izbila je krajem 2019. godine u centralnoj Kini i proširila se na većinu zemalja. To je dovelo do duboke međunarodne ekonomske krize.

Prema prognozi MMF-a, ove će godine svjetska ekonomija pasti za gotovo 4.4 posto, ali bi se iduće godine trebalo oporaviti i rasti za 5.2 posto.

Hina

The post Svjetska banka osigurala 12 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)