Šta se događalo u Sarajevu: Vlasnica Golfa navodno proganjala Naidinog momka pa se Muris naljutio

U Općinskom sudu u Sarajevu danas je pred sutkinjom Jasminom Sazdovski razmatran prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje pritvora Naidi K., njenom momku Murisu H., Hasi M. i Amelu J., osumnjičenima za oštećenje tuđe stvari i izazivanje opće opasnosti.

Svi oni se terete za paljenje Golfa 7, vlasništvo Mine H., 8. marta ove godine na Dobrinji, kojom prilikom su u požaru uništena još tri vozila.

Branilac Naide K. i Murisa H., advokat Izet Baždarević na sjednici je potvrdio da je Naida prije godinu bila u sukobu s vlasnicom Golfa 7. Djevojke su se potukle, a, prema riječima advokata, oštećena u ovom predmetu je tada polila kiselinom Naidino vozilo i razbila stakla. Poslije toga njih dvije nisu se viđale, a prije nekog vremena Mina je srela Murisa, nakon čega je u više navrata pokušavala doći do njega.

– Muris H. se odbijao viđati s oštećenom jer je imao ozbiljnu vezu s Naidom. Vidjet ćete iz poruka nemoralnog sadržaja koje je oštećena slala da je Naidu vrijeđala i nazivala je kopiletom. Muris nije ništa poduzimao, ali je tačno da je zbog takvog ponašanja rekao Naidi: „Ja ću zapaliti njeno vozilo.“ Naida se s njim nije složila i nije mu dala podršku – napomenuo je advokat Baždarević, naglasivši da Naida nije znala ni kada je oštećenoj zapaljeno vozilo.

Advokat je ukazao na to da Karić nikoga nije poticala, a kamoli platila da se zapali Golf Mine Hadžijusufović. Za Murisa H. Baždarević je kazao da nema dokaza da je učestvovao u paljenju vozila.

Naida je kroz suze sutkinji saopćila da joj je dijete od pet i po godina prije četiri dana izašlo iz bolnice te da se o njemu nema ko brinuti. Naidi su u Srebrenici ubijeni roditelji, a ostala joj je samo nana. Ona pristaje i na kućni pritvor, ali moli da bude s djetetom koje mora primati terapiju.

Advokati Omar Mehmedbašić i Dijana Hasić, branioci Hase M. i Amela J., za koje se sumnja da su izvršioci, također su zatražili da se odbije prijedlog za njihovo pritvaranje.

Dijana Hasić je napomenula da je Haso M. u Tužilaštvu objasnio svoju ulogu rekavši da je tačno da su on i Muris bili na parkingu, ali da on nije bio upoznat s tim šta će se desiti.

Advokat Mehmedbašić je, također, napomenuo da je njegov branjenik Amel J. izrazio želju da ga se pošalje u KPZ Zenica ukoliko mu se eventualno odredi pritvor, prenosi Avaz.

(bh-index.info)