Rusija se boji američkog plina u EU

Evropa može kupovati svoj prirodni plin gdje god želi, uključujući Rusiju, ali trebalo bi biti više konkurencije među dobavljačima, rekao je visoki američki energetski dužnosnik za CNBC dodajući da se Rusija “plaši” povećanja izvoza energenta iz Amerike.

– Očekujemo da će mnoge zemlje nastaviti kupovati plin iz Rusije – izjavio je u utorak za CNBC Frank Fannon, američki državni sekretar za energetiku.

Dodao je da je to u redu, sve dok se temelji na konkurentnom modelu, odnosno ako postoji transparentnost u cijenama i tržište.

– Ne možete imati tržište ako imate jednog dobavljača: to nije tržište, nema natjecanje – rekao je on.

SAD, EU i Rusija uključeni su u neugodan trokut kada je u pitanju nabavka plina. EU je usko integrirana s Rusijom u smislu nabavke plina, a SAD pokušavaju steći veći pristup tržištu EU za svoj ukapljeni prirodni plin (LNG).

Rusija najveći dobavljač

Budući da je najbliži evropski susjed i energetski div, Rusija je tokom godina postala najveći snabdjevač plinom. Učvrstila je ovu poziciju nedavno projektima plinovoda namijenjenim povećanju izvoza u EU.

Jedan plinovod, Sjeverni tok 2, toliko je kontroverzan za SAD da je administracija Donalda Trumpa u decembru objavila da će nametnuti sankcije svim firmama koje učestvuju u dovršenju projekta.

Rusija je bila najveći dobavljač prirodnog plina u EU i u 2018. i u 2019. godini, prema najnovijim podacima EU.

U prvom semestru 2019. uvoz plina iz Rusije u EU iznosio je 39,4% ukupnog uvoza, a slijedi Norveška sa 29,6% (u manjoj mjeri i Alžir, Katar i Nigerija). Uvoz plina u istom periodu iz SAD-a iznosio je samo 3,4%.

Cijene će padati

Fannon je rekao da se Rusija boji američke konkurencije na energetskom frontu.

– Rusija vidi šta dolazi s obzirom na američki izvoz energije: vide da su cijene plina u SAD strahovito niske, vrlo su konkurentne i upravo ćemo udvostručiti izvozni kapacitet LNG-a, pa se plaše natjecanje – rekao je.

– Oni vide konkurenciju koja dolazi iz više izvora i zabrinuti su zbog toga – rekao je, te napomenuo da je konkurencija u konačnici dobra za evropske potrošače jer će cijene plina padati.

The post Rusija se boji američkog plina u EU appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)