Reakcije/ Lovac iz Kalesije ustrijelio je divlju, a ne običnu mačku; slijedi tužba za klevetu

Jučer je društvenim mrežama kružila fotografija lovca koji se pohvalio svojim ulovom. Fotografija, na kojoj lovac drži ubijenu životinju, propraćena je riječima:

– Ja i moj bruda. Naš prvi odstrel ove godine.

Lovac koji je ustrijelio životinju je Hazim Durgutović iz Hrvačića kod Kalesija, a ustrijeljena je – DIVLJA  mačka.

S obzirom da su mnogu mislili da Durgutović u ruci drži običnu mačku i da se hvali što ju je ubio, na društvenim mrežama su krenule salve optužbi i uvreda na njegov račun. Mnogi mediji su prenijeli vijest u kojoj ove lovce nazivaju monatrumima. Ispostavit će se da su optužbe bile neosonovane.

Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Hazimom Durgutovićem, ali nam je Bajro Šahbazović, koji je sa njim na fotografiji, kazao da je riječ o divljoj mački koja je veliki štetočinar.

– Lov je otvoren na sitnu i krupnu divljač. Ovo je divlja mačka i na divlju mačku nije nikad zabrana lova jer je to najveća štetočina u lovištu za mladog zeca i fazansku divljač, ali i mladu srneću divljač, kazao nam je, između ostalog, Bajro Šahbazović, koji nije ustrijelio divljač, već se samo na moblu kolege lovca fotografisao zajedno sa njim.

Ipak, i na njegov račun su stigle uvrede. Zbog toga najavljuju tužbu za klevetu.

Razgovarali smo i sa kalesijskim „zlatnim ljiljanom“ Enverom Kurtićem, predsjednikom Lovačkog društva „Spreča“ Kalesija.

– Provjerite svugdje, i u Savezu lovačkih društava TK i u državnom Savezu i vidjet ćete da je otvoren lov na divlju mačku. Teške uvrede su izrečene na račun našeg člana. Kada se neki lovac uslika pored divljeg krmka ili srndaća, mnogi komenatrišu riječima:“To, majstore! Bravo, majstore!“, a našeg lovca su izvrijeđali zato što je ustrijelio divlju mačku koja uništava mladunčad srne (lane), zečeve i fazane, kazao nam je Enver Kurtić.

Divlja mačka (Felis silvestris)

amaca

Divlja mačka je predator, elegantne i mišićave građe tijela, savršeno razvijenog osjeta čula i mirisa te kamuflažne obojenosti tijela. Dužine 50 do 75 cm, odrasla jedinka teška je od četiri do osam kilograma. Tijelo joj je prekriveno mekanim i gustim krznom prošaranim prugama ili pjegama, dugog i savitljivog repa. Na prednjim nogama ima pet, a na stražnjim po četiri prsta. Svaki prst ima kandžu koju mačka prilikom penjanja po drveću ili pridržavanja plijena može izvući. Na stopalima ima jastučiće tj. mekane tvorevine koje joj omogućuju bešumno kretanje, a služe i kao amortizeri prilikom skoka. Divlja mačka izgledom podsjeća na domaću tigrastu mačku, samo što je krupnija, ima veću glavu i dužu dlaku, a slične su i po zubima, kandžama i po osam specifičnih crnih krugova na repu.

(nkp.ba)