Preminula poznata voditeljica Danka iz pjesme Tome Zdravkovića

Poznata voditeljica Televizije Beograd Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini. Rođena je u Prokuplju 1943. godine. Na Televiziji Beograd radila je od njenog osnivanja 1958. godine. Za nju je čuveni Toma Zdravković napisao i otpjevao pesmu “Danka”.

Otmjenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obilježila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.

Legendarni jugoslovenski pjevač Toma Zdravković još za života se okitio titulom “kralja kafanske muzike”, a svoje brojne hitove koje je napisao, posvetio je damama koje su činile dio njegovog života. Iako je većina mišljenja da se radi o njegovim neprežaljenim ljubavima, jedan od njegovih najvećih hitova “Danka”, još uvijek sa sobom nosi dozu misterije.

Pjesma koja je snimljena davne 1990. godine, ubrzo je postala veliki hit, a žena kojoj je Zdravković posvetio stihove ove pjesmje, dugo je bila ljuta na njega, baš iz razloga jer je prema njemu gajila prijateljska osjećanja.

– Nemoj da se ljutiš što ti pišem pjesme, Danka. Ti si svoju ljubav poklonila drugom, Danka. Ja jedino mogu da pjevam o tebi, Danka, jer si ti život moj – glase stihovi pjesme, koju su mnogi protumačili kao poruke neuzvraćene ljubav.

(srednjabosna.com)