Pale: Nepromišljena odluka ‘Jahorine’; OC: Akcije opštine uzrok

Opština Pale reagovala je na odluku Olimpijskog Centra Jahorina da raskine ugovor o besplatnom skijanju za djecu paljanskih osnovnih i srednjih škola, nazivajući je “neprimjerenim i nepromišljenim činom menadžmenta Olimpijskog centra “Jahorina”, na šta su iz ovog centra odgovorili da su na sjednici Skupštine opštine pojedinci pokazali da ih ne žele za partnera, te da su akcije opštine dovele do ovakve odluke.

Iz Olimpijskog centra Jahorina su se izvinili građanima zbog odluke da se raskine ugovor o besplatnom skijanju za djecu osnovnih i srednjih škola, te da bi se trebalo po ovom pitanju trebalo obratiti opštini Pale.

Oni dalje navode, da su na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Pale, na kojoj su usvojeni zaključci kojima će biti propisana planska izgradnja na Jahorini s ciljem zaštite ove olimpijske ljepotice od pretjerane izgradnje ugostiteljskih i objekata za smještaj, izrečene, kako kažu, brojne uvrede i neistine na račun rukovodstva Olimpijskog centra “Jahorina”.

“Na brojnim sastancima sa upravom i Nadzornim odborom sa kojih postoje zapisnici, načelnik opštine Pale Boško Jugović je potvrdio, preuzeo na sebe i čvrsto garantovao da će po svim zahtjevima za potrebe realizacije gondole Pale-Jahorina i sportske hale na Jahorini, odnosno invijesticijama koje podižu isključivo opštinu Pale postupati i riješiti”, navodi se u saopštenju.

Iz Olimpijskog centra “Jahorina” napominju da ovaj centar nije ništa sam planirao i djelovao, već sve u dogovoru sa opštinama Pale i Trnovo.

“Svaki građanin ovih opština osjeća dobrobit od Olimpijskog centra ‘Jahorina’. Kao što vam je poznato, upravo dolaskom novog Nadzornog odbora i uprave uvedeno je besplatno skijanje za djecu grada Istočno Sarajevo i regije – prvi put, iako se na Jahorini skija desetinama godina”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se se ističe “da je ovaj centar svijetla tačka Republike Srpske i pozitivan primjer vrijednog rada i discipline i prvo javno preduzeće koje je uplatilo novac u Kompenzacioni fond”.

“Uložili smo ogromne napore kako bi na Jahorini doveli najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića, kome je načelnik opštine javno poklonio plac 1. decembra 2019. godine, a još nije riješen prenos. Dokazali se kao društveno odgovoran i pouzdan partner”, poručeno je iz ovog centra.

Oni su ukazali i na činjenicu da je samo ove zime, kada su otežane okolnosti i kada zaposleni ulažu maksimalne napore kako bi se sezona odvijala u najbezbjednijim mogućim uslovima, na Jahorini skijalo više od 170.000 skijaša.

“Ukoliko računamo da je svaki od skijaša potrošio najmanje 1.000 KM kroz svoj boravak na Jahorini, to je 170.000.000 KM koje su se ‘slile’ na Pale od 29. novembra od kada traje sezona. Ako na ovaj iznos dodamo i uvećanje od 30 odsto za sve neskijaše koji su, takođe, zahvaljujući dobroj ponudi Olimpijskog centra `Jahorina`, boravili na planini dobija se iznos od 270.000.000 KM koje su se, opet ‘slile’ u opštinu Pale. I opet ne valjamo i dobijamo negativne komentare i nekorektne postupke”, navodi se u saopštenju Olimpijskog centra “Jahorina”.

Na odluku Olimpijskog centra reagovali su iz opštine Pale i poručili da je ona “nepromišljen cilj rukovodstva Olimpijskog centra”.

“Opštini Pale nije dostavljeno obrazloženje o razlozima tog poteza Olimpijskog centra, koje je izostalo čak i nakon zvaničnog zahtjeva načelnika Pala Boška Jugovića. Onemogućeno je dalje sprovođenje korištenja besplatnog skijanja za paljansku djecu. Od početka ugovornog aranžmana nije bilo ni najmanjih primjedbi na ponašanje djece i njihovih pratilaca prilikom skijanja na planini”, navodi se u saopštenju.

Iz opštinske uprave ističu da, imajući u vidu činjenicu da je juče održana tematska sjednica Skupštine opštine Pale o Jahorini, koja je, kako kažu, “imala za cilj i jačanje zdravog partnerskog odnosa opštine i Olimpijskog centra”, a da joj uprkos zvaničnog poziva, nije prisustvovao nijedan predstavnik menadžmenta ovog akcionarskog društva, koje se umjesto pristojnog institucionalnog razgovora odlučilo za dopis kojim se paljanskoj djeci uskraćuje mogućnost besplatnog skijanja.

“Ne možemo se oteti utisku da je posrijedi neutemeljena osvetnička reakcija, za koju nije postojao ni najmanji povod ili razlog”, navode iz Opštinske uprave Pale. U saopštenju se dodaje da je upravo tematska sjednica Skupštine opštine Pale bila prava prilika da se na bazi jasnih argumenata iznađu najbolja rješenja za dalji razvoj Jahorine kao vrhunske turističke destinacije, na šta je opština bila i uvijek jeste spremna, ali da to menadžment Olimpijskog centra očito nije shvatio, već se opredijelio za “svojevsrnu manifestaciju sile i bahatosti, nipodaštavajući paljansku Skupštinu i njene odbornike, kao i načelnika Pala i gradonačelnika Istočnog Sarajeva”.

U Upravi podsjećaju da je Skupština Olimpijskom centru “Jahorina” dala brojne olakšice, bez naknade dodijelila na korišćenje hiljade metara kvadratnih parking prostora, obezbijedila vodu po simboličnoj, najnižoj cijeni u regionu, odrekla se određenih naknada po više osnova, izdvajala direktna sredstva za razvoj infrastrukture na planini… “Opština Pale izuzetno poštuje i uvažava činjenicu da je Vlada Republike Srpske, kao najiskreniji partner lokalne zajednice i glavni nosilac njenog razvoja, izdvojila velika sredstva za razvoj Jahorine i ove sredine u cjelini, zbog čega je spremna i da maksimalno podrži sva ulaganja u sportsku infrastrukturu i primarne sadržaje na Jahorini”, navedeno je u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je interes opštine Pale da podrži sve invijesticije Vlade Republike Srpske i rad Olimpijskog centra, ali kažu da “ne mogu i neće tolerisati vaninstitucionalno i samovoljno ponašanje menadžmenta ovog akcionarskog društva prema lokalnoj zajednici, koja ima svoje zakonom propisane nadležnosti i jasno definisanu ulogu i u samom upravljanju procesima na Jahorini”.

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su juče na tematskoj sjednici jednoglasno tri zaključka kojima će biti propisana planska izgradnja na Jahorini s ciljem zaštite ove olimpijske ljepotice od pretjerane izgradnje ugostiteljskih i objekata za smještaj.

Usvojen je i zaključak da će opština Pale nastaviti partnerski odnos sa menadžmentom Olimpijskog centra “Jahorina” i Vladom Republike Srpske u dijelu razvoja skijaške strukture.

Drugi zaključak je da, zahvaljujući inicijativama Olimpijskog centra, koji posluje na području opštine Pale, te značaju turističkog razvoja, određene odluke i inicijative zahtijevaju detaljnije i sveobuhvatnije analize kako bi se, u nedostatku strateškog dokumenta koji određuje i definiše njihovo sprovođenje, donijele najispravnije odluke.

Trećim zaključkom definisano je da se, s ciljem obezbjeđivanja finansijskih sredstava za otklanjanje infrastrukturnih problema, za čije je rješavanje nadležna opština Pale, zemlja u vlasništvu opštine ne može biti besplatno ustupljena Olimpijskom centru, već samo po cijeni definisanoj odlukom, i to po cijeni metra kvadratnog u datoj zoni.

Izvor: nezavisne

(dolinalasve.info)