Ovo su simptomi raka pluća na koje i nepušači trebaju obratiti pažnju

Prema naučnim podacima, pušenje uzrokuje 85 posto slučajeva karcinoma na plućima.

Vijesti nisu dobre ni za nepušački dio populacije, jer istraživanja su pokazala da se bolest javlja kod približno 30 posto nepušača i mladih ljudi koji vode zdrav život.

Postotak oboljelih nepušača u stalnom je porastu, a takvi se podaci pripisuju sve većem zagađenju okoline, korištenju boja i lakova u industriji, azbesta u gradnji, pasivnom pušenju, ali i različitim genetskim faktorima.

Sve su ovo više nego dovoljni razlozi da svako nauči prepoznati simptome koji mogu upućivati na maligne promjene u plućima čak i ako niste pušač.

Evo koji su to simptomi:

Dugotrani kašalj

Kašalj koji s vremenom postaje sve gori i intenzivniji jasan je znak za uzbunu. Gusta sluz boje hrđe može biti rani znak bolesti, a suhi kašalj koji traje više od mjesec također vrijedi provjeriti.

Hronične infekcije

Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća. Međutim, ako se više puta razbolite i čini se da svaka bolest ide ravno u vaš prsni koš, to bi mogao biti znak raka pluća. Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sistema, pokazuju istraživanja.

Bolovi u prsnom košu

Hronična bol u prsima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, naročito ako postane intenzivnija pri dubokom disanju, kašljanju ili smijanju. Obratite pažnju širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, razgovarajte sa svojim ljekarom ako potraje duže vrijeme.

Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma

Kao i kod bilo koje vrste karcinoma, uznapredovali tumor može stvoriti proteine koji u tijelu uzrokuju gubitak na težini. Zbog toga biste mogli primijetiti i pad apetita.

Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Često se bol seli u područje leđa i kukova.

Sveopći umor

Od uobičajenog umora razlikuje se po tome što se osjećate toliko iscrpljeno da jedva čekate leći u krevet, a čak i nakon dugotrajnog sna ne osjećate se bolje. Sličan umor javlja se i kod depresije i nekih drugih stanja, stoga posavjetujte se sa ljekarom kako biste se uvjerili da ste tačno detektirali izvor svog umora.

Slabost u mišićima

Rak pluća utječe na mišiće kao i na druge organe u tijelu. Jedno od prvih područja koje napada su bokovi do te mjere da će vam možda biti teško ustati iz stolice. Karakteristična je i slabost u ramenima, rukama i nogama. Ćelije raka pluća mogu proizvijesti određene hormone ili uzrokovati da vaš imunološki sistem napadne dijelove vašeg živčanog sistema koji direktno utječu na mišiće, što dovodi do slabosti.

Otekline na vratu i licu

Ako tumor na plućima počne pritiskati gornju šuplju venu (veliku venu koja vodi krv iz glave i ruku do srca), možete primijetiti oticanje vrata i lica. Ruke i gornji dio prsnog koša također mogu biti pogođeni.

Visok nivo kalcija u krvi

Neki oblici karcinoma na plućima stvaraju supstance slične hormonima koje narušavaju ravnotežu minerala u tijelu zbog čega se u nekim slučajevima višak kalcija oslobađa u krvotok. Premda možda niste toga svjesni sve dok vam ljekar ne preporuči laboratorijski test, trebali biste paziti na ove simptome: učestalo mokrenje, pretjeranu žeđ, zatvor, mučnina, bol u trbuhu i vrtoglavica.

Komentari

(coolstyle.ba)