Od hobija u podrumu do milionera

Njemački pravnik Jan Stroh gotovo 16 godina je u podrumu svoje kuće u Hamburgu “glumio” učešće u njemu omiljenom kvizu “Ko želi biti milioner”. Godinama se prijavljivao za učešće, ali su ga uporno odbijali sve dok nije dobio priliku nastupiti na 20 godišnjicu kviza. Međutim, sam nastup nije bio jedina nagrada najvjernijem fanu.

Stroh je u podrumu svoje kuće u Hamburgu rekonstruirao studio njemačke verzije kviza pritom pazeći i na mnoge detalje. U podrumu su se tako našle našle i palme, pozadina nalik onoj u kvizu te svim gledateljima poznati zvučni i vizuelni efekti, piše Guardian.

Domaćinu Güntheru Jauchu prilikom gostovanja priznao je da nikada nije propustio niti jednu od 1.407 epizoda, a to ga je koštalo brojnih porodičnih slavlja. Proučavao je svako pitanje i kasnije na njih odgovarao trudeći se da ih nauči napamet. Prijatelje je pozivao na “kvizaške večeri” u svoj dom, a tokom igre bili su voditelji i takmičari.

“To što sam skoro 16 godina proveo “glumeći” kviz na svojoj pozornici, zajedno sa zvukom sirene zvona i zvučnim efektima, sigurno mi je dalo prednost”, rekao je Stroh za njemački Bild.

Koliku je prednost imao teško je reći, ali je u svom gostovanju koje je okončao u ponedjeljak napravio senzaciju i kući otišao s milion eura!

Kaže da se opustio nakon pitanja za 500 eura i od tada je sve krenulo mnogo lakše.

“Rekao sam sebi, sve će biti u redu, samo zamisli da je to normalno “kvizaško veče” na mojoj pozornici. Vjeruj u svoj instinkt i osloni se na prijatelje da budu tu kao pomoć”, ispričao je Jan.

Stroh je rekao da ne planira napustiti svoj posao pravnika u Gradskoj upravi Hamburga. Milion eura će iskoristiti da kupi novo odijelo i ode na odmor u Australiju, a nešto će dati u dobrotvorne svrhe. Također, svoj kvizaški podrum će dodatno urediti.

(zenit.ba)