Njemačka zbog koronavirusa najvjerovatnije gubi 729 milijardi eura i 1,8 miliona radnih mjesta

Predviđa se da bi više od šest miliona ljudi moglo raditi skraćeno radno vrijeme.

“Očekuje se da će troškovi premašiti sve što se dosad u Njemačkoj znalo o ekonomskim krizama ili prirodnim katastrofama posljednjih desetljeća”, kazao je predsjednik instituta Clemens Fuest.

U studiji objavljenoj u ponedjeljak, IFO je procjenjivao nekoliko scenarija za najjaču evropskog ekonomiju. Zaključili su da bi se, ovisno o scenariju – prije svega dužini trajanja epidemije i posljedično, koliko bi mjeseci privreda i cjelokupan život bili sasvim ili djelomično zaustavljeni – ekonomske aktivnosti mogle smanjiti za od 7,2 posto pa, u najgorem scenariju, do čak 20,6 posto. To bi značilo troškove između 255 i 729 milijardi eura.

Prema najboljem scenariju, njemačka ekonomija bila bi zaustavljena na dva mjeseca, u trećem bi se mjesecu počela oporavljati, a u četvrtom bi se vratila u normalu. Prema tom scenariju, dakle, situacija u vezi s epidemijom normalizirala bi se negdje sredinom ljeta, prenosi Klix.

The post Njemačka zbog koronavirusa najvjerovatnije gubi 729 milijardi eura i 1,8 miliona radnih mjesta appeared first on Srednja Bosna.

(srednjabosna.com)