Njemačka privreda mogla bi pasti za 10 posto

Njemačka ekonomija mogla bi ove godine pasti za 10% posto zbog novog koronavirusa u najgorem scenariju u kojem će se obustava poslovnih aktivnosti nastaviti do kraja juna, prema procjeni koju je u četvrtak iznio njemački ekonomski institut (IW).

„Industrijski sektor bio bi teže pogođen, sapadom od 18%. U ovom slučaju, kriza bi mogla da se nastavi do kraja godine “,  navodi se u izvještaju instituta koji prenosi Reuters.

Trenutna ekonomska kriza snažno će usporiti njemačku ekonomsku aktivnost u proizvodnom i uslužnom sektoru. Prema podacima IHS Markita, proizvodnja i uslužna djelatnost naglo su opali umartu i mogli bi dovijesti do pada od 2% u bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju, objavio je danas Bloomberg.

Ekonomista minhenskog Ifo Instituta za ekonomska istraživanja izjavio je u srijedu da bi se njemačka ekonomija ove godine mogla stisnuti za čak 20% zbog utjecaja koronavirusa.

On je Reutersu rekao da bi njemačka ekonomija ove godine mogla opasti između 5 i 20 posto, ovisno o dužini obustave koju je izazvala pandemija.

Wohlrabe je dodao kako očekuje da će doći do ozbiljne recesije koja će trajati najmanje dva kvartala.

The post Njemačka privreda mogla bi pasti za 10 posto appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)