NEZAPAMĆENO NEVRIJEME: U ogromnim poplavama u Njemačkoj poginulo najmanje 42 ljudi

Broj poginulih u poplavama koje su noćas pogodile velike dijelove zapadne Njemačke popeo se na 42, objavila je policija, prenosi AFP.

Ovaj broj bi mogao porasti s obzirom na to da se još uvijek nekoliko desetaka osoba smatra nestalima.

Mnogi dijelovi zapadne Njemačke su nakon žestokog nevremena i obilnih padavina u noći sa srijede na četvrtak još uvijek odsječeni od ostatka svijeta.

Najteže je pogođena brdska oblast Eifel na granici s Belgijom i Luksemburgom, gdje su noćas također zabilježene poplave i izlijevanje rijeka.

Samo u okrugu Ahrweiler je u potpunosti uništeno preko 100 stambenih objekata. Preko 100 osoba je noć provelo na krovovima svojih kuća, a neki još uvijek čekaju na evakuaciju.

– Ovakvu katastrofu još nismo doživjeli – rekla je premijerka savezne pokrajine Porajnje-Falačka nakon vanredne sjednice vlade u Mainzu.

Armin Laschet, premijer najmnogoljudnije savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije i mogući nasljednik Angele Merkel na kancelarskoj funkciji, rekao je prilikom obilaska područja pogođenih poplavama kako je potrebno ubrzati mjere za zaštitu klime.

The post NEZAPAMĆENO NEVRIJEME: U ogromnim poplavama u Njemačkoj poginulo najmanje 42 ljudi appeared first on Srednja Bosna.

(srednjabosna.com)