Najčešći uzročnici hroničnih bolesti i debljine: Ovo su navike koje će spriječiti upale

Upale spadaju među najčešće uzroke hroničnih bolesti i prekomjerne težine. Recept za njihovo sprečavanje i saniranje nalazi su u zdravim prehrambenim navikama, odnosno hrani koja je bogata antioksidansima i vitaminom D, te visokom intenzitetu treninga.

Evo nekoliko navika koje će vam dobrodoći:

Idite na masažu svake dvije sedmice

– Masaže umanjuju upalne hormone stresa, a iako smatrane luksuzom, to svakako ne bi trebale biti – navodi Lori Shemek, nutricionistica i stručnjakinja za mršanje.

Ona preporučuje masažu svake dvije sedmice, a ako niste ljubitelj masaže cijelog tijela, i jednostavna petnaestominutna masaža tjemena snizit će nivo kortizola i krvni pritisak.

Svježe začine zamijenite suhim

Začini su bogati antioksidansima polifenolima i zbog toga su odlično protivupalno sredstvo.

– Preporučila bi upotrebu što više začina pri svakom obroku – tvrdi Shemek i savjetuje konzumiranje piletine s origanom i bijelim lukom.

Iako su origano, majčina dušica i bosiljak bogati antioksidansima, pokazalo se da suhi sadrže veće količine od svježih.

Izbjegavajte antibiotike

Antibiotici uništavaju i dobre bakterije jednako kao što uništavaju loše, mogu rezultirati bakterijskom neravnotežom i potaknuti stvaranje upala – kaže Shemek.

Istraživanje mBio pokazalo je da samo jednokratna konzumacija antibiotika može promijeniti mikrobe u utrobi do čak godinu. Stoga ljekari preporučuju pravodobnu konzumaciju antibiotika samo onda kada vam zaista i treba, a tu spada liječenje bronhitisa, prehlade ili grlobolje, navode stručnjaci.

Jedite jaja

– Neka vaše oruđe protiv upala bude vitamin D, tvrdi Kellyann Petrucci, autorica knjige The 10-Day Belly Slimdown.

Ona kaže da je vitamin D ustvari hormon zbog čijeg nedostatka tijelo ne može zaustaviti upalu.

Vitamin D možete dobiti iz različitih dodataka prehrani, ali i iz same prehrane ukoliko ona uključuje losos, tunu i žumanca jaja.

Trening visokog intenziteta je poželjan

– Iako je bilo kakav trening dobar za tijelo, onaj visokog intenziteta, pokazala su istraživanja, smanjuje upalu u hipokampusu, neuronskoj strukturi mozga u kojoj nastaju emocije – tvrdi Petrucci.

Uostalom, ta vrsta treninga smanjuje i upale kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 kao i kod pacijenata s prekomjernom tjelesnom težinom ili onih pretilih.

Najbolje učinke, tvrdi Petrucci, dobit ćete ako ovu vrstu desetominutnog treninga radite tri puta sedmično.

Komentari

(coolstyle.ba)