Migranti narušili epidemiološku i bezbjednosnu situaciju

Operativna grupa za migrantsku krizu Unsko sanskog kantona, zatražila je danas od nadležnih državnih institucija, kao i upravitelja kampova koji se nalaze van ovoga kantona, da onemoguće dolazak migranata koji su tamo smješteni na područje USK.

Premijer USK, Mustafa Ružnić, je izjavio kako u poslednje vrijeme najveći broj migranata koji pristižu na ove prostore posjeduju identifikacijske kartice drugih kampova. Istaknuto je da je na području USK pogoršana epidemiološka slika zbog povećanog broja migranata zaraženih virusom korona, kao i bezbjedonosna situacija zbog niza incidedanata čiji su vinovnici ilegalni strani državljani. 

“Od državnih institucija zahtijevamo da van našeg kantona oforme kamp gdje bi se izmjestili sadašnji korisnici migrantskog centra u Velikoj Kladuši. Poslednji događaji još jednom su pokazali kako je neprihvatljivo da kampovi postoje unutar urbanih područja”, istakao je Ružnić. 

Prema njegovim riječima, Ministarstvo pravde USK je zaduženo da podnese krivične prijave protiv titulara napuštenih i devastiranih objekata Krajinametala i Doma penzionera u Bihaću, jer i pored ranijih upozorenja nisu učinili ništa da spriječe boravak migranata u njima.

Ministar unutrašnjih poslova USK, Nermin Kljajić, potvrdio je da je više od pedeset migranata koji su se nalazili u prihvatnom centru u Velikoj Kladuši, napustilo taj centar i udaljilo se u nepoznatom pravcu. 

Inače, ovaj centar je odlukom Ministarstva zdravstva USK stavljen u karantin, jer je evidentirano 137 osoba zaraženih virusom kovid. 

“Ukoliko ne bude nikakve reakcije od strane države, mi ćemo krenuti u zatvaranje ovog centra, isto onako kako smo zatvorili Biru u Bihaću i to bi se ubrzo moglo dogoditi”, kazao je Kljajić. 

Dodao je kako je zabrinjavajuće što je u nedavnom sukobu između migranata u Velikoj Kladuši korišteno vatreno oružje, zbog čega će, kako je istakao, policija uskoro obaviti pretrese svih centara u kojima su smješteni migranti.

Kljajić je još jednom ponovio kako je prihvatljivo da na području Unsko sanskog kantona boravi do 2500 migranata, a da je prema procjenama policije sada prisutno njih više od 4500.

Izvor: nezavisne

(dolinalasve.info)