Liječnik iz Vojvodine staricu proglasio mrtvom, iako je bila živa

Liječnik Hitne pomoći iz Kikinde, koji je nakon pregleda 89-godišnjakinje u njezinu domu pacijenticu proglasio mrtvom premda je bila živa, suspendiran je na 15 dana, objavili su u utorak vojvođanski mediji.

To je drugi takav slučaj u posljednjih godinu dana.

Liječnik je u četvrtak konstatirao staričinu smrt, no kad je po nju došla pogrebna služba, pokazivala je znakove života.

Dnevni list “Novosti” piše da je žena u teškome zdravstvenom stanju hospitalizirana na Odjelu neurologije u gradskoj Općoj bolnici, no nakon četiri dana je preminula.

Ravnateljica Doma zdravlja “Kikinda” dr. Biljana Marković priopćila je da će konačna odluka o statusu liječnika Hitne pomoći biti donesena nakon isteka roka o suspenziji. Moguće je da će liječnik dobiti otkaz ili će biti prebačen na drugo radno mjesto, prenose mediji.

Povjerenstvo koje provodi stručni nadzor u ustanovi, nakon kontrole je zaključilo da liječnik za vrijeme pregleda pacijentice nije koristio osnovne medicinske uređaje te da nije postupio u skladu s pravilima o utvrđivanju vremena i uzroka smrti.

“Novosti” pišu da se drugi put u zadnjih godinu dana u Kikindi dogodilo da liječnik hitne službe živu pacijenticu proglasi mrtvom.

U svibnju prošle godine liječnik je staricu koja je prebivala u Gerontološkom centru proglasio mrtvom, no sutradan je utvrđeno da je živa, nakon čega je prevezena u bolnicu.

Premda teško bolesna, starica je živjela još deset mjeseci, a liječnik Hitne pomoći zbog pogreške je prebačen na rad u ambulantu opće prakse.

(dolinalasve.info)