Konkretnim mjerama zaštititi domaću proizvodnju

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac primio je danas u Sarajevu predstavnike Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, sa kojima je razgovarao o zaštiti domaće proizvodnje.

U fokusu sastanka, kojem su prisustvovali i predstavnici nadležnih ministarstava iz Republike Srpske i Federacije BiH, bila je neophodnost analize opravdanosti uvođenja zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa goveda i svinja u BiH.

Košarac je izrazio potpunu opredijeljenost za zaštitu domaće proizvodnje, uz poštovanje međunarodnih ugovora čiji je potpisnik BiH.

“Neophodno je nastaviti sa podrškom domaćim kapacitetima koristeći dostupne spoljnotrgovinske mehanizme u okviru postojećih međunarodnih ugovora, ali i politika nadležnih entitetskih ministarstava”, poručio je Košarac.

On je istakao da bi domaću proizvodnju trebalo podržati konkretnim mjerama, te da će, u skladu sa nadležnostima, uputiti dopis ambasadoru Turske u BiH, u kojem će zatražiti da otvorena kvota za izvoz mesa iz BiH sa sadašnjih 3.000 tona bude povećana minimalno za dodatnih 2.000 tona mesa, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Kao jednu od mjera zaštite domaće proizvodnje, Košarac je najavio i nastavak pregovora za izvoz domaćih proizvoda na tržište EU.

“Ovo pitanje intenziviraćemo u razgovorima sa predstavnicima Delegacije EU, nakon što u BiH bude okončan proces odgovaranja na upitnik za izvoz mesa na tržište EU”, rekao je Košarac.

Košarac je naglasio da će od Kancelarije za veterinarstvo BiH zatražiti pojačane kontrolne aktivnosti u vezi sa uvozom svježeg i rashlađenog mesa u BiH.

Predstavnici Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH konstatovali su da je pandemija virusa korona uticala na znatno umanjenje unutrašnjeg konzuma, što je dodatno opteretilo domaće proizvođače, klaničare i trgovce, navedeno je u saopštenju.

Izvor:ATV

(dolinalasve.info)