Koliko košta život u Njemačkoj

Ivan Lovrić iz Alensbaha u novom videu koji je podijelio na Jutjubu detaljno je izložio vlastite troškove života u Njemačkoj, ali je naveo i koliko visoki bi uopšteno mogli biti troškovi života u Njemačkoj za bilo koga ko živi tamo ili se želi preseliti.

Najveći trošak u Njemačkoj, prema njegovim riječima, jeste stan. On plaća 715 evra za svoj stan koji ima dvije spavaće sobe i dnevni boravak, a u tu cijenu su uključeni voda i grijanje. Inače, cijene stanova u Njemačkoj kreću se od 450 evra do 1.500 evra ili više, zavisno od lokacije i veličine stana.

Za smeće plaća oko 14 evra mjesečno ili 169 evra godišnje. Cijena smeća zavisi o broju članova porodice, imate li bio smeće ili nemate, imate li samo vreću ili kantu za smeće i koliko puta se smeće mjesečno odvozi, tako se odvoz smeća plaća od 7 do 16 ili više evra mjesečno.

Ivanova porodica za struju mjesečno izdvaja 56 evra. Inače, kaže on, upravo na struji moguće je godišnje jako puno novaca uštedjeti. Naprimjer, Ivan je uštedio više od 600 evra zbog prelaska kod novog davaoca struje. Uopšteno cijene struje se kreću od 20 do 100 evra, zavisno o tome imate li stare ili nove aparate koji troše manje struje itd.

Za internet i televiziju plaća se između 15 evra mjesečno, pa sve do 50 ili više evra, zavisno o paketu. Ivan plaća od 50 do 60 evra, ali s obzirom na to da je isključio opciju njemačke televizije, uskoro će plaćati 35 evra samo za brzi internet.

Njegova supruga i on koriste i dva mobilna telefona za koja plaćaju 50 evra. U to je uračunat 1GB internetskog prometa u Evropi, a u Njemačkoj imaju neograničen internet. Inače, trošak za mobilnih telefona može biti od 10 pa do 150 evra. Za lično osiguranje, u što su uračunati on, njegova supruga i djeca, plaća 65 evra te su s tim osigurani na 100.000 evra.

Automobil je veliki trošak
Automobil je za Ivanovu porodicu veliki trošak budući da imaju dva automobila te troše puno goriva za put do posla i prevoz djece. Za dva automobila plaćaju osiguranje 1.300 evra, oko 200 evra goriva mjesečno, 76 evra poreza te servis 90 evra za manji automobil i 240 evra godišnje za veći automobil.

Za vrtić Ivanova porodica izdvaja 90 evra mjesečno plus 40 do 60 evra za užinu jer u njemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Školu za kćerku ne plaća budući da je škola u Njemačkoj većinom besplatna. Inače, troškovi vrtića i jaslica mogu biti od nula do 300 ili više evra. Ivan je ranije za sina trebao plaćati 250 evra jaslice, koje su skuplje od vrtića. Međutim, s obzirom na to da je to bilo u vrijeme kada je manje zarađivao, država ga je subvencionisala sa 190 evra.

Važno je napomenuti da se u Njemačkoj plaća porez na psa koji iznosi 100 do 300 ili više evra, ovisno o pokrajini i broju pasa ili nekih drugih životinja.

Može se preživjeti i s 50 evra za hranu
Oko 400 euvra Ivanova porodica potroši na hranu, no moguće je preživjeti u Njemačkoj i s 50 ili čak i manje evra. Kada je on došao u Njemačku, nije imao puno novaca, ali preživio je cijeli mjesec s 34 evra.

Za aktivnosti u slobodno vrijeme, poput odlaska u kino ili na večeru, izdvajaju oko 150 evra, a za kćerku izdvajaju 34 evra za trening rukometa i 30 evra mjesečno za ples. I dok oni ne troše ništa novaca za javni prijevoz, autobus i vlak, inače se za ovu uslugu plaća do 100 ili više evra.

Na kraju, računica je pokazala da Ivanovi mjesečni troškovi boravka u Njemačkoj iznose 2.323 evra. Vaši troškovi, s druge strane, mogli bi iznositi između 700 evra na dalje, zavisno o tome koliko ste štedljivi ili rastrošni.

Važno je imati cilj
Na kraju Ivan, takođe, ima i jedan savjet svima onima koji žele doći u Njemačku, a to je, naime, da trebate imati neki cilj, jer “bez cilja to ne vrijedi ništa” te da ciljeve sebi postavite nisko da se ne biste na kraju razočarali.

(cafe.ba)