Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi eura

Trgovinski suficit eurozone s ostatkom svijeta skočio je u junu na 21,2 milijarde eura jer je pad uvoza robe u blok nadmašio pad izvoza usljed globalnog smanjenja trgovine zbog pandemije Covid-19.

Eurozona je zajednica 19 država koje koriste zajedničku valutu. Kada je riječ o Evropskoj uniji koju čini 27 članica, suficit je u junu iznosio 20,7 milijardi eura, što je također posljedica pada uvoza.

Eurozona je u drugom tromjesečju 2020. doživjela svoj najgori pad zaposlenosti ikad, objavila je statistička agencija Evropske unije Eurostat.

Također se potvrdio rekordan pad bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, koji je smanjen za 12,1 posto u odnosu na prva tri mjeseca u godini.

Eurostat je u petak objavio da je trgovinski suficit eurozone u junu veći od onog iz istog perioda prošle godine kada je iznosio 19,4 milijarde eura. Uveliko su nadmašena tržišna očekivanja od 12,6 milijardi eura suficita.

Poboljšanje u odnosu na prošlu godinu uzrokovano je padom uvoza od 12,2 posto, što je više od 10 posto za koliko je smanjen izvoz, pokazale su procjene Eurostata.

The post Junski suficit Evropske unije preko 20 milijardi eura appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)