Istraživanje naučnika: Šta bi moglo stvarati tzv. COVID-prste?

Promjene na koži poznate kao “COVID prsti” na nogama mogle bi predstavljati nuspojavu borbe našeg imunog sistema protiv virusa, pokazalo je novo istraživanje.

U okviru ove bolesti, naime, pojavljuje se upalna promjena s crvenilom na rukama i nogama, pri čemu stanje ponekad traje mjesecima, a nalikuje koži koja je izložena hladnoći.

Obično se razvija u roku od jedne do četiri sedmice od zaraze i može se manifestirati oticanjem nožnih prstiju i prstiju ruku ili promjenom boje kože.

Naučnici, koji su rezultate istraživanja objavili u časopisu British Journal of Dermatology, proučili su 50 osoba s COVIDprstima na nogama i 13 sa sličnim kožnim promjenama nastalim prije pandemije.

Otkrili su da je jedan mehanizam u pozadini oba stanja. Tijelo stvara imuni odgovor s visokom razinom određenih autoantitijela, koja greškom ciljaju i reagiraju ne samo na virus nego napadaju i vlastite stanice i tkiva oboljele osobe.

Također su otkrili preklapanje s interferonom tipa I, ključnim proteinom u antivirusnom odgovoru.

Osim imunog sistema, činilo se da ćelije koje oblažu krvne žile koje opskrbljuju zahvaćena područja također igraju ključnu ulogu u razvoju covid prstiju i promjena na koži.

Voditelj studije dr. Charles Cassius rekao je da je istraživanje omogućilo dublje razumijevanje tog kožnog stanja.

“Epidemiologija i kliničke značajke tih promjena na koži opsežno su proučavane i objavljivane, međutim, malo se zna o patofiziologiji tih promjena”, rekao je. “Naša studija pruža nove spoznaje.”

The post Istraživanje naučnika: Šta bi moglo stvarati tzv. COVID-prste? appeared first on inmedia.ba.

(Izvor: www.inmedia.ba)