Indija bombardovala Pakistan

Dvanaest indijskih aviona bombardovalo je teroriste u dijelu Kašmira koji je pod pakistanskom kontrolom.

U napadu je u potpunosti uništen kamp za obuku terorističke organizacije Džaiš el Muhamed. Pakistan je kao odgovor podigao vojne avione.

Kako pišu tamošnji mediji, ta akcija može se tumačiti kao odmazda za nedavni teroristički napad kada se bombaš-samoubica detonirao u državi Džamu i Kašmir i tom prilikom usmrtio 45 indijskih vojnika.

Agencija ANI javila je da je vazdušni napad izveden oko 3 sata i 30 minuta ujutru po lokalnom vremenu i u njemu je učestvovalo 12 višenamenski aviona “Miraž 2000”. Takođe se navodi da su avioni na kamp bacili nekoliko bombi, od kojih je svaka teška po jednu tonu.

Ranije je portparol pakistanskih oružanih snaga, general-major Asif Gafur saopštio da su avioni indijskog vazduhoplovstva prekršili “liniju kontrole” u Kašmiru, ali su se “nakon odgovora iz Pakistana” vratili. Kako navodi RT, Pakistan je nakon napada iz Indije podigao svoju borbenu avijaciju.

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

Vlasti Pakistana su navele da su indijski avioni tom prilikom izbacili municiju. General Gafur je na svom nalogu na Twitteru objavio i fotografije izbačene municije.

​Ministarstvo odbrane Indije za sada nije davalo nikakve zvanične izjave o incidentu.

U državi Džamu i Kašmir aktivni su separatisti koji se zalažu za nezavisnost ili priključenje Pakistanu.

U oblasti Kašmiru nema zvanične granice između Indije i Pakistana – vojske dviju država dijeli linija kontrole. Nju Delhi okrivljuje pakistanske vlasti za podršku naoružanim separatistima, a Islamabad poriče te optužbe, navodeći da se narod Kašmira samostalno bori za svoja prava.

(cafe.ba)