Imate problema sa nesanicom: Ovo su namirnice koje vam neće dati da zaspite

Nesanica može biti posljedica plavog svjetla ekrana, unutarnjih briga, kasne večere, navode stručnjaci na portalu eatthis.com, no nesanicu može uzrokovati i izbor ključnih namirnica.

Zbog toga bi, kako dalje navode stručnjaci, trebalo izbjegavati sve namirnice koje izazivaju probavne smetnje, ali i one koje podižu temperaturu tijela i koje je teško probaviti.

Među njima su:

Čokolada

– Čokolada je prikriveni izvor kofeina – tvrdi dijetetičarka Lisa Hayim te navodi kako kofein iz tog izvora povećava uzbuđenje, a umanjuje mogućnost dubljeg sna.

Alkohol

Dijetetičarka Mitzi Dulan ističe da su istraživanja pokazala kako će ispijanje alkohola prije sna rezultirati češćim buđenjima, a samim tim i u smanjenoj kvaliteti sna.
Alkohol je okidač i za hrkanje, jer opušta mišiće tijela.

Masna hrana

– Osim što je teže probavljiva, masna hrana uzrokuje nadutost i probavne smetnje koje će na kraju naštetiti kvalitetnom snu – smatra dijetetičarka Lyssie Lakatos.

Suho voće

Visoki udio vlakana, a mala količina vode, ovo voće čini opasnom namirnicom po san.

Nutricionistica Lisa DeFazio navodi kako vlakna izazivaju plinove i grčeve te savjetuje da ih izbjegavate ujutro jednako kao što bi ih trebali izbjegavati i uvečer.

Ljuta hrana

– Ljuta hrana uzrokuje žgaravicu – navodi dijetetičarka Erin Palinski-Wade.

Osim toga, povećat će temperaturu tijela, što je u direktnoj opresiji sa stanjem tijela prije sna kada se temperatura tijela smanjuje, pojašnjava Palinski-Wade.

Pepermint

Zbog toga što izaziva žgaravicu, pepermint nije dobra namirnica za konzumiranje prije sna.

Šećer

– Konzumiranje hrane bogate šećerom trenutno će podići nivo šećera u krvi, ali će se taj nivo i brzo smanjiti – kaže DeFazio.

Pizza

– Kombinacija masti iz sira te kiseline iz umaka od paradajza, ovaj obrok čini štetnim po kvalitetan san – kazala je Palinski-Wade.

S druge strane, kisele namirnice mogu izazvali refluks koji će vas, čak i ako nemate probleme sa žgaravicom, držati vas budnim.

Na isti način funkcionira i kečap.

Luk

– Luk može uzrokovati plinove zbog koji će nastati pritisak u trbuhu – tvrdi Hayim.

Osim toga, istraživanja su pokazala da luk potiče dugoročni refluks kod osoba koje se već bore sa žgaravicom.

Komentari

(coolstyle.ba)