HNK dobio korona-zakon

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNK usvojen je na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona s jednim glasom protiv, javio je Bljesak.info.

Uoči sjednice Skupštine predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg naglasio je kako nije riječ o ”najboljem korona-zakonu” u Federaciji, no kako je kvalitetan i sadržajan.

– Zakon u sebi ima čitav niz kvalitetnih i konkretnih rješenja, od subvencije minimalne neto plaće koja je u našim planovima predviđena u maksimalnom iznosu, no zakonski smo se morali ograditi jer u ovoj situaciji ne znamo tačno i konkretno broj korisnika koji će aplicirati i imati pravo na subvenciju – kazao je Herceg.

Naveo je kako su duplo povećali poticaje jer ”zakon mora biti i poticajni, mora biti oživljavanje gospodarstva, oslobađanja fiskalnih i parafiksalnih nameta”.

– Zakon predviđa otvaranje nove kreditne linije, što nijedan korona zakon na razini Federacije nije predvidio. Kad ga korektno iščitate, vidite da je koretan i kvalitetan i stojim iza toga, nije najbolji, ali je dobar – istaknuo je Herceg.

The post HNK dobio korona-zakon appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)