Ekonomski efekti koronavirusa biće poznati “za tri do četiri sedmice”

Američki zvaničnici će imati bolju predstavu o tome kako će izbijanje koronavirusa uticati na ekonomiju za „tri ili četiri sedmice“, rekao je u nedjelju američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Mnuchin je rekao CNBC-u da je trenutno teško napraviti snažna predviđanja o ekonomskom uticaju epidemije.

“Mislim da će nam trebati još tri ili četiri sedmice da vidimo kako virus reaguje, dok zaista ne budemo imali dobre statističke podatke”, rekao je.

„Iako je stopa kojom se virus širi prilično značajna, stopa smrtnosti je prilično mala. To je nešto što mi pažljivo pratimo. Jedna od rasprava koje ovdje vodimo je da zemlje treba da budu pripremljene, ali mislim da je još prerano reći da li je ovo veoma zabrinjavajuće ili nije.”

Mnuchin je također rekao CNBC-u da ne vjeruje da je kineska vlada bila svjesna opasnosti od koronavirusa kada je delegacija otputovala u Bijelu kuću na potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a u januaru.

Pregovori na čekanju

“Mislim da je kineska vlada reagovala mnogo brže nego što su to činili u prethodnim situacijama”, rekao je.

“Nema sumnje da je glavni fokus Kine sada kontrola virusa, a druga faza trgovinskog sporazuma će definitivno malo sačekati.”

Na saslušanju pred Odborom za finansije Senata prošle sedmice, Mnuchin je tvrdio da koronavirus neće imati ekonomski utjecaj koji bi trajao i nakon 2020. godine.

Kristalina Georgieva, izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u subotu je rekla da će virus vjerovatno skinuti 0,1 postotni bod u odnosu na globalni rast 2020.

U međuvremenu, kako je rekla, kineski rast opašće na 5,6%, što je 0,4 postotna boda niže od januarske prognoze MMF-a.

The post Ekonomski efekti koronavirusa biće poznati “za tri do četiri sedmice” appeared first on Biznis Info.(Izvor: www.biznisinfo.ba)