Doručak je važan: Ovo su namirnice koje biste trebali uvrstiti u prvi dnevni obrok

Dovoljno je razloga zašto se doručak ne bi smio preskakati, ali još je važnije da on bude zdrav.

Ovo su namirnice koje bi se svako jutro trebale naći na vašem stolu:

Grčki jogurt

Grčki jogurt neutralnog okusa ima tek 60 kalorija, a odličan je kremasti doručak. Uz to će vam dati potrebne proteine, čak dva puta više od običnog jogurta, a prepun je i kalcija. Ne preporučuje se uzimati grčke jogurte s okusom jer to znači da ima dodanog šećera koji ovaj obrok čini puno kaloričnijim.
Ako želite pojesti jogurt s okusom radije odaberite dodati svježe voće po izboru.

Orašasti plodovi

Bogati su zdravim mastima, pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi duže vrijeme, a ne izazivaju nagli skok vrijednosti glukoze. Zahvaljujući oleinskoj kiselini, koja u mozgu pobuđuje reakciju sitosti, orašasti plodovi su idealne zdrave grickalice koje će spriječiti napad gladi.

Grejpfrut

Crveni i ružičasti grejpfrut bogat su izvor vitamina A, kao i vitamina C, a poznato je kako i jačaju imunološki sistem te su odlični antioksidansi. Osim što će sa svim svojim atributima grejpfrut biti idealan doručak, uz to ima i povoljan učinak na mršavljenje i detoksikaciju, a pola grejpfruta ima tek 37 kalorija. Uz to, preventivno djeluje i na neke hronične bolesti – poput srčanoožilnih oblasti, regulira krvni pritisak te uravnotežuje i nivo holesterola.

Pripazite ako koristite neke lijekove jer grejpfrut može pojačati njihov učinak u tijelu.

Jaja

Krcata kvalitetnim bjelančevinama, zdravim mastima i vitaminima (pogotovo B2 i B12), jaja su također bogat izvor kolina – esencijalnog nutrijenta za razvoj i funkcije mozga. Namirnice bogate bjelančevinama postepeno otpuštaju energiju i pomažu u izgradnji mišića. Proteini se u organizmu zadržavaju duže od ugljikohidrata i šećera, pa, osim što ćete pojačati vitalnost, vjerovatno ćete i manje jesti tokom dana.

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke preporučuje se ubaciti u svaki doručak, od smoothieja do zdjelice žitarica, a razlog tome je što su one vrlo bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Lanene sjemenke imaju orašasti miris i okus, pa će se zbog toga lako uklopiti čak i u grčki jogurt. Samo dvije kašike ovih sjemenki, zadovoljit će naše dnevne potrebe za omega-3 masnim kiselinama, a uz to – lanene sjemenke bogat su izvor vitamina B1, dijetalnih vlakana, mikronutrijenata…

Komentari

(coolstyle.ba)