Devet koraka koje morate poduzeti prije nego što prodate ili poklonite iPhone

Ukoliko želite prodati ili pokloniti svoj stari iPhone, uklonite sve lične podatke iz mobitela. Ne ostavljajte ništa za sobom, piše Pop Sugar.

kako obrisati sve podatke iz mobitela? Pratite ovih devet koraka:

1. Izradite sigurnosnu kopiju iPhonea.

2. Obrišite slike iz „Camera Rolla“. Priključite mobitel na računar i otvorite „Image Capture“ ili „iPhoto“. Označite sve slike, a zatim kliknite „Import All“. Ako ste odabrali „iPhoto“, odaberite i opciju „Delete photos from your iPhone“. Ako ste odabrali „Image Capture“ i ako se opcija „Delete Items After Downloading“ više ne pojavljuje, pokušajte sljedeće: Isključite „Photos“ u „iCloudu“ na svom Macku i iPhoneu, zatim restartujte oba uređaja, a nakon toga biste trebali vidjeti dugme za brisanje.

3. Isključite „iMessage“ tako što otvorite postavke (Settings app > Messages > iMessage) i isključite opciju.

4. Isključite „FaceTime“: (Settings app > FaceTime) i isključite opciju.

5. Isključite svoj „iCloud“” račun. Otvorite postavke (Settings app > iCloud ) i pritisnite „Sing Out“.

6. Izlogirajte se s „Apple ID-a“: Otvorite opcije (Settings app >App and iTunes Stores ), pritisnite „Apple ID“” i izlogirajte se.

7. Vratite telefon na fabričke postavke (Settings app > General > Reset > Erase All Content and Settings).

8. Odjavite svoj uređaj preko supportprofile.apple.com.

9. Nazovite svog operatera i zatražite da ukloni uređaj s vašeg računa.

Važne napomene:

1. Šta god radili, nemojte ručno brisati kontakte, fotografije, kalendare ili podsjetnike dok god ste prijavljeni na svoj „iCloud“ račun. Jer, ako to napravite, također ćete obrisati sve ove stvari i s „iCloud“ servera kao i drugih spojenih uređaja, kao što su prijenosni računar ili iPad, piše Index.hr.

2. Ako vam se kojim slučajem isprazni baterija tokom procesa vraćanja na fabričke postavke, koristite iTunes za brisanje podataka. Povežite uređaj s računarom pa vratite sigurnosnu kopiju. Zatim povežite telefon na punjenje i idite na postavke još jednom (Settings app > General > Reset > Erase All Content and Settings).

3. Svoj uređaj možete obrisati i na daljinu. Ako ste postavili „Find My iPhone“, ulogirajte se na icloud.com/#find, zatim kliknite na „All Devices“ i izaberite telefon koji želite obrisati. U info prozoru, kliknite na „Erase iPhone“. Kako biste mogli izvijesti ovu akciju, nužno je upisati svoju lozinku za „Apple ID“.

The post Devet koraka koje morate poduzeti prije nego što prodate ili poklonite iPhone appeared first on inmedia.ba.

(Izvor: www.inmedia.ba)