Covid će se liječiti tabletama? Pfizer će do kraja godine na tržište izbaciti anti-covid pilulu

Prema predviđanjima znanstvenika koji rade na istraživanju, anti-covid tablete PF-07321332 davat će se rizičnim skupinama i djelatnicima koji rade na prvoj liniji u slučaju ako se razvije nova varijanta virusa

Farmaceutska kompanija Pfizer proizvela je anti-covid pilulu koja bi mogla biti dostupna do kraja ove godine, prenosi Daily Mail.

Budući da trenutno ne postoje učinkoviti lijekovi kojim bi se mogla preventivno spriječiti zaraza Covidom-19, kompanija Pfizer krenula je u razvijanje antivirusne terapije protiv korona virusa.

 

Testiranje se provodi u SAD-u i oslanja se na inhibitore proteaze – istu vrstu tehnologije koja se koristi za liječenje HIV-a i hepatitisa C. Ispitivanje je nasumično i uključuje placebo grupe s jednom i više doza. Kompanija također proučava intravenski antivirusni lijek za liječenje koji je u fazi kliničkog ispitivanja na pacijentima zaraženim Covidom-19.

 

– Zajedno ova dva sredstva, oralno i intravenozno antivirusno sredstvo, imaju potencijal stvoriti tretman koji dopunjuje cijepljenje – rekao je glavni znanstvenik Pfizera Mikael Dolsten.

Prema predviđanjima znanstvenika koji rade na istraživanju, terapija anti-covid tablete PF-07321332 propisivat će se rizičnim skupinama i djelatnicima koji rade na prvoj liniji u slučaju ako se razvije nova varijanta virusa.

 

Za sada je jedini antivirusni tretman protiv Covida-19, a koji je odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), terapija remdesivirom, lijekom kompanije Gilead, no klinička istraživanja sugeriraju kako taj lijek nije visokoefikasan u liječenju koronavirusa.

The post Covid će se liječiti tabletama? Pfizer će do kraja godine na tržište izbaciti anti-covid pilulu appeared first on Srednja Bosna.

(srednjabosna.com)