Bez brašna, jaja i čišćenja šporeta: Probajte pohovanu piletinu iz rerne

Zahvaljujući marinadi za pohovanje pitetine na ovaj način nisu vam potrebni ni brašno ni jaja, a budući da se ne prže nego peku – ni velika količina ulja. Sve to skupa znači da ćete dobiti lijepe zdravije šnicle, a pritom nećete morati da čistite šporet nakon prženja. Za većinu ovo posljednje je odlična preporuka.

Piletinu je potrebno marinirati bar 1 sat prije pripreme jela. Marinada je u stvari kombinacija jogurta, soli i bijelog luka. Ako ne volite bijeli luk – izbacite ga. Mliječna kiselina iz jogurta će meso omekšati i postaće mekano i sočno.

Sastojci:

(za 5 osoba, naravno da ćete mjere prilagoditi svojim potrebama )

1,5 kg pilećih prsa
prezle

Za marinadu:

300 ml jogurta
kašičica soli
3 češnja bijelog luka
Priprema:

Meso narezati na tanke odreske. Preko narezanog mesa preliti marinadu od jogurta u koju ste umiješali so i zgnječeni bijeli luk.

Nakon mariniranja odreske jedan po jedan uvaljati sa svih strana u prezle. Slagati ih na pleh za pečenje koji ste ranije presvukli papirom za pečenje i premazali tankim slojem otopljenog maslaca ili ulja.

Odreske samo lagano poprskati uljem i peći na 18o stepeni 40-tak minuta. Nakon otprilike pola pečenja okrenuti šnicle na drugu stranu kako bi se ravnomjerno zapekli. Gotovi su kada dobiju lijepu zlatno žutu boju i hrskavu koricu.

(Izvor: www.inmedia.ba)