“Balkanski kartel”: Braći Gačanin iz Buča Potoka blokirano 426.171 KM, saslušana tri svjedoka

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog pranja novca pretresa stambene i pomoćne objekte, kao i vozila, na širem području BiH. Izvršeni su za sada pretresi u Sarajevu i Mrkonjić Gradu. Riječ je o međunarodnoj akciji “Balkanski kartel”

– Istraga se u predmetu kodnog naziva “Balkanski kartel” vodi protiv dvije fizičke i jedne pravne osobe za krivično djelo pranja novca iz člana 209. Krivičnog zakona BiH – kazao je portparol SIPA-e Luka Miladinović.

Pod istragom su kako saznajemo braća Mirza i Ervin Gačanin iz Buča Potoka.

Oni su  prema navodima iz izvora bliskih istrazi, povezani s Smailom Šikalom i Davidom Cufajem, koji su uhapšeni u Peruu zbog droge.

SIPA je danas blokirala i  račune brači Gačanin u pojedinim bankama u Sarajevu na iznos od 426.171 KM a saslušana su i tri svjedoka.

Braća Gačanin kako saznajemo nedostupni su organima gonjenja i većinom borave na relaciji Holandija –  Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni imaju određene nekretnine u Dubaiju.

Operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Nizozemska, Belgija, Španija, Slovenija i Bosna i Hercegovina).

Osobe koje su predmet operacije u Bosne i Hercegovine, osumnjičene su za krivično djelo pranja novca,prenosi avaz.ba.

(srednjabosna.com)