Ambrozija veliki problem na privatnim, napuštenim posjedima

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alergenata. Kod osjetljivih osoba može izazvati crvenilo očiju, suzenje i svrab očiju, zapušenje nosa i svrab nosa, kihanje, kašljanje, otežano disanje, astmu, kao i druge alergijske manifestacije. Ambrozija cvjeta od kraja jula do sredine oktobra, proizvodeći polen u dugom vremenskom periodu. Početak jula je pravo vrijeme za njeno uništavanje, kako bi na vrijeme spriječili njena negativna dejstva. Javne površine u Tuzli su u ovom pogledu sigurne, ističu iz JKP Komunalac.

Što se tiče ambrozije, na površinama koje mi održavamo je nema. Mi imamo negdje oko 750 – 800 hiljada kvadrata obzirom da se u toku sezone 4-6 puta sve zelene površine obrade tako da ambrozije nema, navodi Admir Bećirović, direktor JKP Komunalac Tuzla.

Uklanjanje ove biljke ne bismo trebali prepustiti samo komunalnim preduzećima budući da nemaju ovlast za pristup privatnim posjedima gdje se ambrozija često pojavi usljed neadekvatnog održavanja.

Postoji mogunost da se na privatnim posjedima i parcelama koje su zapuštene pojavi, tako da mi pozivamo građane ako je na nekoj površini koja nije uređena mi ćemo to odraditi međutim kada su u pitanju te privatne parcele vlasnik je dužan da to ukloni ili da pozove nas o trošku vlasnika parcele da to uklonimo, dodaje Bećirović.

Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ambrozija se veoma brzo i intenzivno širi, i nanosi veliku štetu poljoprivredi jer izvlači velike količine hranjivih materija iz tla prouzrokujući time njegovo osiromašivanje ali i značajno smanjenje količine i kvaliteta prinosa. Najefikasniji način suzbijanja je direktno čupanje iz korijena dok je još mlada, posebno poslije kiše, kako bismo zaštitili i poljoprivredne proizvode i svoje zdravlje.

(NKP.ba)

(nkp.ba)