Koje su zemlje najbolje pripremljene za preživljavanje globanog kolapsa?

Nova studija istraživača sa britanskog univerziteta Anglia Ruskin ispitivala je koja bi to mjesta na planeti Zemlji bila najbolje pripremljena za preživljavanje globalnih kriza nastalih uslijed istinskog sloma svjetskog poretka.

Značajne promjene moguće su u narednim godinama i desetljećima“, rekao je Aled Jones, jedan od istraživača koji je radio na studiji, u izvještaju za medije, prenosi Futurism.

“Utjecaj klimatskih promjena, uključujući povećanu učestalost i intenzitet suše i poplava, ekstremne temperature i veće kretanje stanovništva, mogao bi diktirati ozbiljnost ovih promjena”, navodi se u objavljenoj studiji.

Auckland, najveći grad Novog Zelanda - undefined
Foto: Pixabay.com: Auckland, najveći grad Novog Zelanda

Zajedno s Novim Zelandom, studija – objavljena ovog mjeseca u časopisu Sustainability – otkrila je da će IslandVelika Britanija i Irska najvjerovatnije održati red nakon “urušavanja” ostatka svijeta. 

U osnovi izvještaja, međutim, nalazi se zastrašujuća pretpostavka: da bi globalni poredak koji uzimamo zdravo za gotovo mogao biti zaista ugrožen tokom našeg životnog vijeka i to zbog prijetećih kriza okolišaenergije i infrastrukture.

„Osim što dokazujemo za koje zemlje vjerujemo da su najadekvatnije za upravljanje takvim kolapsom-što bi nesumnjivo bilo duboko iskustvo koje mijenja živote-naša studija ima za cilj istaknuti akcije neophodne za rješavanje međusobno povezanih faktora klimatskih promjena, poljoprivrednih kapaciteta, domaće energije, proizvodnih kapaciteta te pretjerano oslanjanje na složenost i održivost potrebnu za poboljšanje otpornosti nacija koje nemaju najpovoljnije početne uvjete”, rekao je Jones.

The post Koje su zemlje najbolje pripremljene za preživljavanje globanog kolapsa? appeared first on inmedia.ba.

(Izvor: www.inmedia.ba)