16. 11. 2018. - 14:58

Do sredine listopada spriječen ulazak 12.831 migranta u BiH

Granična policija BiH je do sredine listopada spriječila 12.831 migranta u pokušaju ilegalnog ulaska u BiH sa teritorije susjednih zemalja, dok je 5.061 osoba koja je ilegalno prešla granicu predata u nadležnost Službe za poslove sa strancima, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

On kaže da su ove osobe uglavnom iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistan i Iraka, što korespondira sa najčešćim državljanstvima migranata u području istočnog Mediterana i dokazuje uzročno-posljedičnu povezanost između zbivanja u toj regiji i na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Galić je u Dubrovniku, na regionalnom sastanku o jačanju pomorske suradnje granične policije regije sa izlazom na Jadransko more, rekao da BiH bilježi pojačan migrantski pritisak od kraja 2017. godine.

On je dodao da se bilježi znatan rast broja otkrivenih kaznenih djela u vezi sa krijumčarenjem migranata, a kao primjere je izdvojio nedavno uspješno realizirane operativne akcije “Taurus”, “Oks” i “Centar”.

Prema njegovim riječima, Granična policija BiH poduzima mjere u skladu sa planom izvanrednog angažiranja policijskih službenika i opreme u zonama odgovornosti jedinica koje su izložene pojačanom migracijskom pritisku, te obavezno kontrolira teretna vozila.

Galić je kao značajan korak u borbi protiv ilegalnih migracija naveo i angažiranje policijskih službenika iz drugih policijskih agencija koji zajedno sa pripadnicima Granične policije vrše nadzor granice.

Na današnjem regionalnom sastanku razmatrani su i budući modeli suradnje, naročito u oblasti razmjene informacija i najboljih praksi iz oblasti pomorske sigurnosti na Jadranu.

.
(Izvor: www.dolinalasve.info)

Takođe pogledajte

U BiH prosječna plaća u rujnu 877 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u BiH u rujnu iznosila je 877 KM i nominalno …