16. 11. 2018. - 14:26

Bijeljinski Elvaco dogovara izvoz proizvoda civilne industrije na afričko tržište

Delegacija Ministarstva odbrane Namibije posjetila je bijeljinsku Poslovnu jedinicu Tehničkog remonta Bratunac. U zakupljenom prostoru fabrike Elvaco u stečaju, već godinu i po izrađuju se čelične konstrukcije za Namibiju.

Afričko tržište mogli bi da osvoje i proizvodi iz civilne industrije, iz proizvodnih pogona ovog preduzeća, koje je nekada bilo vodeće u crnoj metalurgiji.

Procesna oprema, panelne ograde, elektrode i višenamjenski kontejneri, proizvodi su koji bi uskoro mogli da se nađu na tržištu afričkog kontinenta, prenio je RTRS.

– Namibijci su veoma zaintersovani, sa njima imamo vrlo dobru saradnju. Ukoliko mi budemo uspješni biće i Srpska i ovaj grad zajedno sa nama, to će rezultirati novim zapošljavanjima i novom prilikom za sve mlade ljude – istakao je Slavenko Ristić, većinski vlasnik Tehničkog remonta Bratunac.

Bili Mugamamb, zamjenik ministra odbrane Namibije je naglasio da već duži niz godina imaju projekte sa Tehničkim remontom iz Bratunca.

– Ti projekti uključuju saradnju mladih ljudi, inženjera, želimo da poboljšamo tehničko znanje mladih i da jedni drugima pomognemo. Naravno, namjera nam je da poboljšamo ekonomsku i bezbjednosnu situaciju između Namibije i Republike Srpske – kaže Mugamamb.

U proizvodnim pogonima Elvaco Metpro zaposleno je oko stotinu ljudi, a plan je da se njihov broj u narednom periodu učetvorostruči jer će se, kažu, raditi kao nekad u dobra vremena.

U narednih pet godina ugovorena je isporuka oko 6.000 kontejnera za njemačkog kupca, vrijednosti 80 miliona eura, a u toku su pregovori i sa nekadašnjim partnerima iz Holandije i Italije. Oživljavanje proizvodnih programa bivšeg Elvaca osiguraće posao kako za mlade, tako i za starije iskusne majstore.


(Izvor: www.biznisinfo.ba)

Takođe pogledajte

U EU u trećem tromjesečju sporiji trend rasta zaposlenosti

U trećem tromjesečju 2018. godine u Evropskoj uniji i eurozoni broj zaposlenih osoba povećan je …